Hemdatorns utveckling till hybriddator

När stordatorerna i mitten på 1900-talet kunde fylla ett helt rum och kosta miljontalskronor var tanken om att en dator skulle kunna bli var mans egendom långt borta och det klassiska citatet av dåvarande IBM:s styrelseordförande Thomas Watson från 1943 att ”Jag tror att det finns en marknad i världen för kanske fem datorer.”  håll inte särskilt länge. Istället utvecklades datorerna snabbt och när datorerna blev mindre och lättare, samtidigt som processorkrafen ökade skrev tidningen Popular Mechanics 1949 att ”Datorer behöver i framtiden inte väga mer än 1,5 ton”. En vikt som snabbt underskreds. På 1980 talet var det allt fler och fler hushåll som skaffade en amiga eller commadore för att spela, skriva eller programmera på.
I Sverige fortsatte utvecklingen bl.a. genom hem-pc reformen år 1998 som gav anställda i Sverige en möjlighet att låna – eller hyra en hemdator mot ett bruttolöneavdrag vilket innebar att det var skattefritt. Efter avtalsperioden, ofta tre år, fick man köpa loss datorn till ett förmånligt pris.

2007 infördes förmånsbeskattning av lånet av hem-pc med 2 400 kr, och för år 2008 med 4 800 kr och från 2009 beskattas förmånen till marknadsvärdet men då hade en dator redan blivit var mans egendom.

Men utvecklingen avstannade inte utan processorkraften bara ökade medans vikt och storlek minskade samtidigt som priset blev lägre.

Men datorn har också mött konkurrens från smarta telefoner och surfplattor, och medans telefonerna och surfplattorna blivit alltmer avancerade har också datorerna utvecklats till att ha processorkraften i samma enhet som skärmen så att man kan koppla loss tangentbordet och på så sätt få en hybriddator, som kan användas både som dator och surfplatta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *